Přírodní octové variace pro hubnutí s mírou

Zdraví a krása těla je pro člověka úplně na předním místě. Je to samozřejmě věc názoru každého jedince, protože pocit štěstí a spokojenosti může pramenit i z něčeho jiného.

Pokud patříte k těm, kteří se chtějí zbavit tuků (hlavně v oblasti břicha) a i proto, že vám tuky ohrožují zdraví, hledáte různé způsoby jak zhubnout. Kromě aktivního pohybu si můžeme pomoci například i občasným pitím vody, kterou ochutíme jablečným octem.
rajčata a jarní cibulky.jpg


Návod na přípravu osvěžujícího a lahodného nápoje je velmi jednoduchý:

              o    ½ litru čisté a chladné vody si smícháme s 1 2 lžičkami jablečného octu, přidáme vrchovatou lžičku medu nebo třtinového cukru a důkladně vše promícháme. Nápoj si dochutíme několika meduňkovými nebo mátovými čerstvými lístky.
Je tostarý osvědčený recept, který používaly už naše praprababičky v horkých dnech. Nejenom osvěží, ale pomáhá i k odbourávání tuků hlavně v oblasti břicha.
Složka každého octu je kyselina octová. Jablečný ocet obsahuje navíc složku pektin – to vše pomáhá při spalování tuků, protože

                                                  o    podporuje trávení

                                                  o    snižuje chuť k jídlu

                                                  o    snižuje hladinu cukru a cholesterolu.
jablečný ocet.jpg


Mít v kuchyni kvasný ocet je snad samozřejmostí. Ocet vinný, bílý, jablečný, různě upravený s bylinkami (např. estragon) a oleji je pro zeleninové saláty a zálivky dobrá volba. Čerstvá zelenina dochucena s některým octem, má vynikající chuť a hlavně podporuje trávení.

 
Nezapomeňte, že vše se má užívat s mírou a ne všichni si to mohou dovolit!

 
Kdo by neměl jablečný ocet užívat, případně až po poradě s lékařem:

·         lidé, kteří mají nemoc, jež zpomaluje trávení. Trpí například diabetem, gastroparézou, jako je pálení žáhy, nadýmání, plynatost)

·         lidé, kteří používají léky –  diareutika

·         lidé trpící různými kožními nemocemi a alergici

·         lidé s osteoporózou by měli jablečný ocet využívat pouze ředěný a krátkodobě

 jablka a ocet.jpg
Co byste měli o octu vědět:

Ocet v kuchyni by měl být vždy bezpečně uložený a v dobře uzavřené láhvi. Zvlášť, kde jsou malé děti. Při požití může poleptat jícen, nebo vylitím na pokožku zmůže popálit. Uvědomte si, že ocet je kyselina.

Po každém požití ředěného octu je dobré si vypláchnout ústa čistou vodou, protože kyselina octová narušuje zubní sklovinu a tím podporuje kazivost zubů.